2011.szeptember 11.

Őshonos gyümölcsös a Nyikom-hegy lábánál

A Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub, a Nyikom-hegy alatti siklórepülős leszállóban, 1 hektárnyi körbekerített területen fajmegőrzés céljából, a Mátra és Cserhát tájain élő régi őshonos gyümölcsfákból gyűjteményes kertet alakít ki. Szeretnénk megkérni a Pásztón és a kistérségben élő kertészkedéssel foglalkozó embereket, segítsék kutató munkánkat azzal, hogy megírják nekünk van-e kertjükbe régi gyümölcsfa, amiről sarjat vagy oltóvesszőt tudnának biztosítani

2011.július 5.

A pásztói Nyikom HTK szervezésével július 5-én megrendezésre került, A Hülyeség Kora (The Age of Stupid) című dokumentumfilm szabadtéri vetítése.

A film a klímaváltozásra hívja fel figyelmünket, amit mi emberek generáltunk néhány száz év alatt, melynek beláthatatlan következményei lehetnek, ha nem állítjuk meg a folyamatot. A képkockákon a jövő fikciója a jelen valós eseményeivel találkozik, a film így lesz egyszerre dráma és dokumentumfilm. A klímaváltozás 2055-re…

2011. június 5.

A Hasznosi-víztározó. Egy ökológiai katasztrófa portréja.

Néhány héten belül több döbbenetes esemény történt a Pásztóhoz közeli Hasznosi-víztározó körül. Joggal tehetik fel a közvetlenül érintettek a kérdést, hogy mi(k)nek köszönhető ez, tekintve, hogy itt nem csupán szimbolikus a kijelentés, hogy “a fejük felett” döntöttek. Mert Pásztónak tényleg a feje felett van a tározó!

2010. szeptember 18.

Fejletlen gólyafiókák maradhatnak itthon – kérjük, Ön is segítsen!

A júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyák legjobb esetben is csak 50% körüli költési sikert érnek el idén. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és ezek megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak!

2009. szeptember 12.

Parlagfű gyűrűjében Pásztó

Hazánkban közel 2,5 millióan – azaz minden negyedik ember – szenved allergiás megbetegedéstől. A Nyikom HTK az idén is elkészítette felmérését a Pásztó környékén található területek parlagfű szennyezettségéről. Az adatokat átadtuk a városgazdálkodás számára, ami mellé egy GPS készüléket is biztosítottunk.

2009. április 4.

Tisztítsuk meg a Mátrát!

Az helyi off-road-os egyesület, a Szabadidő SE, a Környzetvédelmi Miniszter és a Mátra Turizmusáért Egyesület tagjai együtt szedték a szemetet!

2002. február 4.

Csak a tiltakozás lehetősége maradt!