Project Description

Az ökológiai lábnyom fogalmát William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusok alkották meg és dolgozták ki. Igény volt egy olyan alternatív mutatóra, amely kifejezi azt a hatást, amit fogyasztásunkkal, életmódunkkal gyakorolunk a Földre. Minden egyes ember és társadalom elfoglal bizonyos teret bolygónk felszínéből azáltal, hogy itt termeli meg az élete fenntartásához szükséges javakat és itt teszi le azokat a hulladékokat, amelyeket kibocsát. Ennek a térnek a nagyságát méri az ökológiai lábnyom. Annak a területnek felel meg, amin egy ember fogyasztási javai előállíthatók, és ahol a megtermelt hulladékai lerakhatók. Az ökológiai lábnyom kiszámítható egyes állatokra, emberekre, csoportokra, régiókra, akár országokra is. Például, ha egy tehén egy hektáron legel, akkor neki tulajdonképpen az ökológia lábnyoma egy, hiszen pontosan ennyi „földet foglal el”. Egy személy ökológia lábnyomát az adja meg, hogy éves szinten mennyi termőföldre, vízre, stb. van szüksége az önmaga fenntartásához. Továbbá azt is belekalkulálják, hogy eközben mennyi hulladék termelődik, és ennek a hulladéknak hány százalékát lehet újrahasznosítani. Hulladéknak minősül például a mezőgazdasági hulladék (aratáskor keletkezett „maradék”), vagy például a széndioxid kibocsátás az autókázás közben.  A kalkulációt az úgynevezett globális hektárokban adják meg.Nézd meg Te is, hogy mekkora nyomot hagysz magad után: http://www.kothalo.hu/labnyom/  Összevetve megadja, hogy hulladéktermeléssel együtt egy bizonyos személy milyen mértékben „használja ki” a Földünket.

Országok lábnyomainak nagyságát tekintve a három vezető ország az Egyesült Államok, az Arab Emirátusok, illetve Kanada (mindannyian 9 hektár körüli értékkel bírnak). A három legkisebb pedig Mozambik, Banglades, és Nepál (0, 5 körüli értékkel). Magyarország ökológiai lábnyoma 3,7 hektár átlagosan. Azok a nemzetek, akik 2 hektár/fő felett fogyasztanak, környezeti adósságot halmoznak fel a jövővel szemben, hiszen az utánunk jövő generációktól veszik el, fogyasztják el már most az erőforrásokat…

„A világ erőforrásai elegendőek, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de arra már nem, hogy kielégítsék mindenki mohóságát!” (Mahatma Gandhi)

Megközelítőleg 1987-ben léptük át azt a kritikus határvonalat, ahol fogyasztásunk mértéke elérte, illetve túllépte azt a határt, amellyel a természet ezen erőforrásait és szolgáltatásait biztosítani tudta az emberiség számára.  Azóta folyamatosan merítjük ki az „éléskamrát”. Napjainkra már 50%-kal több erőforrást fogyasztunk, s ez az arány sajnos ebben a pillanatban is folyamatosan növekszik. A Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) 2010-ben augusztus 21-re esett. Így a karácsonyi bejglit és a szilveszteri pezsgőt már gyermekeink elől csentük el a jövő évi éléskamrából… Jelenleg majdnem egy év és hat hónapra van szüksége a földi ökoszisztémának, hogy előállítsa (megújítsa) azon erőforrásokat, amelyet az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Ezeknek a méréseknek nem célja  az ijesztgetés, hanem az, hogy pozitívan hasson az emberek gondolkodására, és változtatásokra kényszerítse az iparosodott, fogyasztói társadalmat. Forrás: http://www.fna.hu/mittehetsz/okolabnyom

Az ökológia lábnyom értékét csökkentheti az újrahasznosítás, illetve az olyan anyagok használata, fogyasztása, amelyeket nem kellett előzetesen feldolgozni (például nem a szupermarketben veszed meg a paradicsomot, hanem a konyhakertben magadnak termeled, ezzel nemcsak pénzt, hanem csomagolóanyagot, illetve széndioxidot is „megspórolsz”).

Mit tehetsz te a környezetedért?

Apró lépésekkel is csökkentheted a saját ökológai lábnyomod. Például vásárolj friss, idénygyümölcsöket és zöldségeket a helyi piacon, és ne a hipermarketek polcairól vedd le azt. Nézz utána, hogy a közeledben hol van szelektív hulladékgyűjtő, válogasd külön a műanyag palackokat (ha minden nap viszel az iskolába innivalót, ne vegyél új üveget minden alkalommal, szerezz be egy vagány kulacsot). Amíg szép az idő, ne vedd használatba a tömegközlekedést, pattanj bicajra! Ha messze laktok, próbáljátok meg összegyűjteni az egy irányba utazó embereket, és reggelenként ne egyedül ülj a kocsiban. Figyeld a környezetbarát termékeket, kozmetikumokat. A Föld meghálál majd minden apró lépést, amit érte teszel.

Forrás: Zöldövezet

http://vallalkozas.hulladekboltermek.hu/zold_vallalat/okologiai_labnyom/

Írta: Sándor Anita