Jelenleg a starthely és a leszálló magántulajdonban van, amelyet a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub üzemeltet. Szabadidős sporttevékenység céljából a területeket azok a személyek használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját.

Aktuális információk!

Hasznos linkek!

Széltérkép

forrás: www.idokep.hu

Széltérkép

forrás: www.metnet.hu

Megközelíthetőség!

Parkoló (47°55’47.1″N 19°44’32.5″E): A térképen jelölt helyig aszfaltozott út vezet, ahol lehetőség van parkolni. A jelölt helyen a megállás és várakozás nem tiltott.

Nyikom-leszálló (47°54’54.5″N 19°44’50.0″E): 340-350m AMSL. A területig földút vezet. Jelenleg a térképen jelölt kék útvonalon gyalogosan, a zöld útvonalon terepjáróval javasolt a leszállót megközelíteni. A terület vadhálóval körbekerített, kérjük csak a kijelölt utakat használd!

Nyikom-starthely (47°54’36.3″N 19°45’40.2″E): 610m AMSL. Startolható (D)-DNY-NY-ÉNY-É-(ÉK) irányban. 3 rámpa, egy gumiszőnyeg és DNY irányába kialakított füves start várja az idelátogatókat. A starthelyig földút vezet, amelyet a térképen jelölt útvonalon, gyalogosan javasolt megközelíteni.

Légtér: Nincs korlátozás, max. magasság 2900 m.

Repülési tájékoztató!

DNy-i szélben a lejtőt a starthely felett egy lefutó gerinc felezi meg, ami miatt erősen változik a feláramlás erőssége. A Nyikom csúcstól a Muzsla felé haladva a levegő erősen turbulenssé válik. Kiemelkedés esetén a Gombás-tető, vagy a vár felett érdemes termiket keresni. Itt megfelelő leszálló is található.

Ny, ÉNy-i szélben a magasság növekedésével arányosan egyre hátrébb merészkedhetünk. A Muzslára akkor biztonságos elindulni, ha már a Muzsla mögötti hegyekre rálátunk. A Nyikom és a Muzsla-gerinc között, egy nagyobb völgy fut le Pásztó felé, ami erős szél esetén nívószinthez közeledve egyre gyorsabb légáramlást okoz. Sokan szálltak már emiatt fára.

É, ÉK-i  szélben a Nyikom északi oldalát lejtőzve csak kellő magasságból indulhatunk a Muzsla felé. A Muzsláról visszafelé, a szembeszél és a Nyikom rotorja miatt nehéz a lejtőre visszatérni. Az első alkalmasnak látszó leszálló, a négyzet alakú Bika-rét, ami azonban erősen lejt Pásztó irányába. A Muzsla gerinc déli végén emelkedő Nagy-Koncsúr jelenthet ideális esélyt termikelésre. Itt Szurdokpüspöki felé megfelelő leszállókat is találunk. A starthely ÉK-DNy irányban kicsit lejt, így É-i és különösen ÉK-i szél esetén a földön fekvő ernyő a perem szélárnyékában van, segítség nélkül nehez(ebb) felhúzni. ÉK-i szélben tovább nehezíti a startot a starthely előtt a szélirány határszögében (ÉK) lévő, a starthelynél magasabb erdőszéli facsoport okozta szélerősséggel arányos turbulencia.

Esős hidegfront után alacsony a felhőalap, ezért könnyen beszívódhatunk egy sötét felhő gyomrába, amelyből a gerinc mögötti leáramlásban alacsonyan érünk ki. Ekkor a Havas leszállója tűnik a legelérhetőbbnek. Vigyázz! Ott sok a bokor. Hidegfront után, amikor a felhők szétoszlanak a szél megerősödik, néha viharossá fokozódik. Ezt sokszor lejtőzés közben vesszük észre. Ha már előre nem haladunk, ne próbáljunk mindenáron visszatérni a gerinc elé. Emelkedjünk, amíg lehet, és hátszélben célozzuk meg a Havast. Sokan repülték meg első távjukat a beerősödő szél miatt, és többen landoltak a gerincen egy fa tetején, mert nem értek vissza a lejtőre. A hegygerinc, Ny – ÉNy – É irányú szélben, 5 km hosszan lejtőzhető.

Nyikom starthely szélirányok

Starthely állapota: nem kaszált, széljelző van.

É-i rámpa állapota: deszkák korhadtak, startolás róla nem ajánlott.

É-ÉNY-i rámpa állapota: startolható.

ÉNY-i rámpa állapota: aljnövényzet nő a deszkák közül, botlásveszélyes.

NY-i gumiszőnyeg állapota: botlásveszélyes.

A Nyikom-starthelyen és leszállóban a következő szabályok betartását kérjük az idelátogatóktól:

Nyikom tilos táblák

1. A starthely és leszálló magánterület, amelyet kérünk tiszteletben tartani!

2. Szabadidős sporttevékenység céljából a területeket azok a személyek használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub részére.

3. A területeken kizárólag engedélyezett tevékenységet, saját felelősségre, a vonatkozó szabályok betartása mellett szabad végezni!

4. Ne szemeteljen!

5. Kérjük a turistákat, terepautósokat, motorosokat, quadosokat, stb., hogy csak a számukra kijelölt útvonalakon (turista és egyéb erdészeti, önkormányzati) közlekedjenek!

6. A szabályzat visszavonásig érvényes. Aktualitásokat, információkat honlapunkon lehet olvasni. www.nyikom.hu

Éves sportszolgáltatás díja

10000,-Ftév/fő
  • Személyesen, készpénzzel fizetek!

Éves sportszolgáltatás díja

10000,-Ftév/fő
  • Átutalással fizetek!

A befolyt összegekből fedezzük az egyesület működési-, a meglévő eszközök- és területek karbantartási- és fenntartási költségeit.