A Nyikom Siklórepülős Starthely és -Leszálló magántulajdonban van, és a Starthely Natura 2000 terület.

Az oldal utolsó frissítésének dátuma: 2024.02.20.

Total Views: 1 185Daily Views: 1

Starthelyre telepített online meteorológiai állomás adatai:

2023. év
összesített mérési adatai

Mo-i szél térkép:

Széltérkép

forrás: www.idokep.hu

Nyikom felhökép:

(Kattints a képre az élő képért!)

Nyikom felhőkép

forrás: www.idokep.hu

Mo-i szél- és légnyomás térkép:

Széltérkép

forrás: www.metnet.hu

Előrejelzés repüléshez:

forrás: www.windguru.cz

Hasznos linkek:

Engedélyek:

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény értelmében a Natura 2000 területen végzett technikai sportoláshoz szükség van a regionális Kormányhivatal engedélyéhez, illetve a 2013. évi V. törvény (a Polgári Törvénykönyvről) alapján szükség van a területtulajdonos engedélyére a területre való belépéshez.

Belépési engedély
Nyikom Starthelyre és Leszállóba
HFFA és SIRESZ tagoknak

Belépési engedély
Nyikom Starthelyre és Leszállóba
NYIKOM HTK tagoknak

Természetvédelmi engedély
Nyikom Starthelyre, siklórepüléshez
HFFA és SIRESZ tagoknak

Természetvédelmi engedély
Nyikom Starthelyre, siklórepüléshez
NYIKOM HTK tagoknak

Megközelíthetőség:

Parkoló (47°55’47.1″N 19°44’32.5″E): A térképen jelölt helyig aszfaltozott út vezet, ahol önkormányzati kezelésű, beton gyeprácsos parkoló van kialakítva 6-8 személyautó részére.

Nyikom-leszálló (47°54’54.5″N 19°44’50.0″E): 340-350m AMSL. A területig egyik irányból zúzott kavicsos út, másik irányból földút vezet. Jelenleg a térképen jelölt szürke útvonalon személyautóval, a zöld útvonalon terepjáróval javasolt a leszállót megközelíteni. A terület vadhálóval körbekerített, kérjük csak a járt utat használd! 2023. évben a starthelyalapot befizetett pilótáknak (HFFA és SIRESZ tagok) a parkolás a széljelző zsáktól északra, a kerítés mellett engedélyezett.

Nyikom-starthely (47°54’36.3″N 19°45’40.2″E): 610m AMSL. Startolható (D)-DNY-NY-ÉNY-É-(ÉK) irányban. 3 rámpa, két gumiszőnyeg és DNY irányába kialakított füves start várja az idelátogatókat. A leszállótól a starthelyig vezető út 2/3-ig zúzott kavicsos, ami személyautóval járható. A fenti 1/3 része pedig sziklás földút, amit a térképen jelölt útvonalon, gyalogosan vagy terepjáróval javasolt használni.

Légtér: Aktuális légtérinformáció ITT látható.

Repülési tájékoztató:

Starthely állapota (2024.01.06.): Északi és déli oldalon egy-egy széljelző zsák van kihelyezve. Az információs táblán a helyi szabályok olvashatóak. Az összes rámpa és gumiszőnyeg használható. A starthely alatti terület cserjementes és a gyep kaszálva van.

DDNy-i szélben való startoláskor különösen figyelni kell az alapszél- és a befújások erősségére. Az erősséggel arányosan kell egyre lentebb, és a Ny-i szélétől bentebb elhelyezkedni a starthoz. Start után figyelni kell a lejtőző pilótákra, mert elég szűk az ingavonal. Ha nem sikerül kiemelkedni távolodjunk el a hegytől és sodortassuk magunkat a leszállóba.

DNy-i szélben a lejtőt a starthely felett egy lefutó gerinc felezi meg, ami miatt erősen változik a feláramlás erőssége. A Nyikom csúcstól a Muzsla felé haladva a levegő erősen turbulenssé válik. Kiemelkedés esetén a Gombás-tető, vagy a vár felett érdemes termiket keresni. Itt megfelelő leszálló is található.

Ny, ÉNy-i szélben a magasság növekedésével arányosan egyre hátrébb merészkedhetünk. A Muzslára akkor biztonságos elindulni, ha már a Nyikom csúcsa fölött átlátunk. A Nyikom és a Muzsla-gerinc között, egy nagyobb völgy fut le Pásztó felé, ami erős szél esetén nívószinthez közeledve egyre gyorsabb légáramlást okoz. Sokan szálltak már emiatt fára.

É, ÉK-i  szélben a Nyikom északi oldalát lejtőzve csak kellő magasságból indulhatunk a Muzsla felé. A Muzsláról visszafelé, a szembeszél és a Nyikom rotorja miatt nehéz a lejtőre visszatérni. Az első alkalmasnak látszó leszálló, a négyzet alakú Bika-rét, ami azonban erősen lejt Pásztó irányába. A Muzsla gerinc déli végén emelkedő Nagy-Koncsúr jelenthet ideális esélyt termikelésre. Itt Szurdokpüspöki felé megfelelő leszállókat is találunk. A starthely ÉK-DNy irányban kicsit lejt, így É-i és különösen ÉK-i szél esetén a földön fekvő ernyő a perem szélárnyékában van, segítség nélkül nehez(ebb) felhúzni. ÉK-i szélben tovább nehezíti a startot a starthely előtt a szélirány határszögében (ÉK) lévő, a starthelynél magasabb erdőszéli facsoport okozta szélerősséggel arányos turbulencia.

Esős hidegfront után alacsony a felhőalap, ezért könnyen beszívódhatunk egy sötét felhő gyomrába, amelyből a gerinc mögötti leáramlásban alacsonyan érünk ki. Hidegfront után, amikor a felhők szétoszlanak a szél megerősödik, néha viharossá fokozódik. Ezt sokszor lejtőzés közben vesszük észre. Ha már előre nem haladunk, ne próbáljunk mindenáron visszatérni a gerinc elé. Emelkedjünk, amíg lehet, és hátszélben jobbra tartva Gyöngyöspata irányában találunk leszállót. Sokan repülték meg első távjukat a beerősödő szél miatt, és többen landoltak a gerincen egy fa tetején, mert nem értek vissza a lejtőre. A hegygerinc, Ny – ÉNy – É irányú szélben, 5 km hosszan lejtőzhető.

Nyikom starthely szélirányok

A Nyikom Starthelyen és -Leszállóban a következő szabályok betartását kérjük az idelátogatóktól:

Nyikom szabályok

1. A Nyikom Starthely és -Leszálló magánterület, amelyet kérünk tiszteletben tartani (belépés csak engedéllyel)!

2. Off-roadozni TILOS!

3. Tüzet gyújtani TILOS!

4. Óvd a természetet!

5. Ne szemetelj, a hulladékot vidd haza!

6. A területeken kizárólag engedélyezett tevékenységet, saját felelősségre, a vonatkozó szabályok betartása mellett szabad végezni!

7. A Nyikom Starthelyen és -Leszállóban videófelvétel és fotó készülhet!

Aktuális információk:

Éves sportszolgáltatás költsége:

A Nyikom Starthelyre és -Leszállóba azoknak a szervezetek tagjai vagy független személyek léphetnek be siklórepülős tevékenység végzése céljából, akik megfizették az éves szolgáltatás díját.

Starthelyalapot fizető pilótáknak (HFFA és SIRESZ)

0,-Ftév/fő
  • 2023.04.01 – 2024.03.31. között

Starthelyalapot nem fizető pilótáknak

10000,-Ftév/fő
  • Átutalásos fizetés díjbekérővel vagy személyesen lehetséges.