A Nyikom Siklórepülős Starthely és -Leszálló magántulajdonban van, és a Starthely Natura 2000 terület.

Az oldal utolsó frissítésének dátuma: 2023.03.04.

Starthelyre telepített online meteorológiai állomás!

Hasznos linkek!

Széltérkép

forrás: www.idokep.hu

Széltérkép

forrás: www.metnet.hu

forrás: www.windguru.cz

Megközelíthetőség!

Parkoló (47°55’47.1″N 19°44’32.5″E): A térképen jelölt helyig aszfaltozott út vezet, ahol önkormányzati kezelésű, beton gyeprácsos parkoló van kialakítva 6-8 személyautó részére.

Nyikom-leszálló (47°54’54.5″N 19°44’50.0″E): 340-350m AMSL. A területig egyik irányból zúzott kavicsos út, másik irányból földút vezet. Jelenleg a térképen jelölt szürke útvonalon személyautóval, a zöld útvonalon terepjáróval javasolt a leszállót megközelíteni. A terület vadhálóval körbekerített, kérjük csak a járt utat használd! 2021. évben a starthelyalapot befizetett pilótáknak (HFFA és SIRESZ tagok) a parkolás a széljelző zsáktól északra, a kerítés mellett engedélyezett.

Nyikom-starthely (47°54’36.3″N 19°45’40.2″E): 610m AMSL. Startolható (D)-DNY-NY-ÉNY-É-(ÉK) irányban. 3 rámpa, két gumiszőnyeg és DNY irányába kialakított füves start várja az idelátogatókat. A leszállótól a starthelyig vezető út 2/3-ig zúzott kavicsos, ami személyautóval járható. A fenti 1/3 része pedig sziklás földút, amit a térképen jelölt útvonalon, gyalogosan vagy terepjáróval javasolt használni.

Légtér: Aktuális légtérinformáció ITT látható.

Repülési tájékoztató!

Starthely állapota (2023.03.04.): Északi és déli oldalon egy-egy széljelző zsák van kihelyezve. Az információs táblán a helyi szabályok olvashatóak. Az összes rámpa és gumiszőnyeg használható. A starthely alatti terület cserjementes és a terület kaszálva van.

DNy-i szélben a lejtőt a starthely felett egy lefutó gerinc felezi meg, ami miatt erősen változik a feláramlás erőssége. A Nyikom csúcstól a Muzsla felé haladva a levegő erősen turbulenssé válik. Kiemelkedés esetén a Gombás-tető, vagy a vár felett érdemes termiket keresni. Itt megfelelő leszálló is található.

Ny, ÉNy-i szélben a magasság növekedésével arányosan egyre hátrébb merészkedhetünk. A Muzslára akkor biztonságos elindulni, ha már a Nyikom csúcsa fölött átlátunk. A Nyikom és a Muzsla-gerinc között, egy nagyobb völgy fut le Pásztó felé, ami erős szél esetén nívószinthez közeledve egyre gyorsabb légáramlást okoz. Sokan szálltak már emiatt fára.

É, ÉK-i  szélben a Nyikom északi oldalát lejtőzve csak kellő magasságból indulhatunk a Muzsla felé. A Muzsláról visszafelé, a szembeszél és a Nyikom rotorja miatt nehéz a lejtőre visszatérni. Az első alkalmasnak látszó leszálló, a négyzet alakú Bika-rét, ami azonban erősen lejt Pásztó irányába. A Muzsla gerinc déli végén emelkedő Nagy-Koncsúr jelenthet ideális esélyt termikelésre. Itt Szurdokpüspöki felé megfelelő leszállókat is találunk. A starthely ÉK-DNy irányban kicsit lejt, így É-i és különösen ÉK-i szél esetén a földön fekvő ernyő a perem szélárnyékában van, segítség nélkül nehez(ebb) felhúzni. ÉK-i szélben tovább nehezíti a startot a starthely előtt a szélirány határszögében (ÉK) lévő, a starthelynél magasabb erdőszéli facsoport okozta szélerősséggel arányos turbulencia.

Esős hidegfront után alacsony a felhőalap, ezért könnyen beszívódhatunk egy sötét felhő gyomrába, amelyből a gerinc mögötti leáramlásban alacsonyan érünk ki. Hidegfront után, amikor a felhők szétoszlanak a szél megerősödik, néha viharossá fokozódik. Ezt sokszor lejtőzés közben vesszük észre. Ha már előre nem haladunk, ne próbáljunk mindenáron visszatérni a gerinc elé. Emelkedjünk, amíg lehet, és hátszélben jobbra tartva Gyöngyöspata irányában találunk leszállót. Sokan repülték meg első távjukat a beerősödő szél miatt, és többen landoltak a gerincen egy fa tetején, mert nem értek vissza a lejtőre. A hegygerinc, Ny – ÉNy – É irányú szélben, 5 km hosszan lejtőzhető.

Nyikom starthely szélirányok

A Nyikom-starthelyen és leszállóban a következő szabályok betartását kérjük az idelátogatóktól:

Nyikom tilos táblák

1. A starthely és leszálló magánterület, amelyet kérünk tiszteletben tartani!

2. Szabadidős sporttevékenység céljából a területeket azok a személyek használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub részére.

3. A területeken kizárólag engedélyezett tevékenységet, saját felelősségre, a vonatkozó szabályok betartása mellett szabad végezni!

4. Ne szemeteljen!

5. Kérjük a turistákat, terepautósokat, motorosokat, quadosokat, stb., hogy csak a számukra kijelölt útvonalakon (turista és egyéb erdészeti, önkormányzati) közlekedjenek!

6. A szabályzat visszavonásig érvényes. Aktualitásokat, információkat honlapunkon lehet olvasni. www.nyikom.hu

Aktuális információk!

Éves sportszolgáltatás költsége!

Siklórepülés céljából a területeket azok a személyek vagy szervezetek tagjai használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját.

Starthelyalapot fizető pilótáknak (HFFA és SIRESZ)

0,-Ftév/fő
  • 2022.04.01 – 2023.03.31. között

Starthelyalapot nem fizető pilótáknak

10000,-Ftév/fő
  • Átutalásos fizetés díjbekérővel vagy személyesen lehetséges.

A befolyt összegekből fedezzük az egyesület működési-, a meglévő eszközök- és területek karbantartási- és fenntartási költségeit.