Jelenleg a starthely és a leszálló magántulajdonban van, amelyet a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub üzemeltet. Szabadidős sporttevékenység céljából a területeket azok a személyek használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját.

Aktuális információk!

 • 2019.12.31. – Elkészült a 072 hrsz-on lévő Hasznosról induló a Nyikom-Starthelyre vezető közút első 3661 m-ének felújítása, zúzott kaviccsal való terítése. A projekt a Széchényi 2020. Vidékfejlesztési Program keretein belül, VP-7.2.1-7.4.1.2-16 projektszámon került kivitelezésre. Az út, részben a Nyikom HTK. Pásztó településfejlesztési tervének kidolgozása közben nyújtott segítségével és a pásztói képviselő testület hozzáértő munkájával valósulhatott meg.

 • 2020.01.04. – A starthely DNY-NY részén a gyepterületek megóvása érdekében és a biztonságos startolás miatt bozótmentesítés történt.

 • 2020.02.02. – A felújított, személyautóval is járható 072 hrsz. út hatására a Nyikom HTK. felveszi az SVB-vel a kapcsolatot. Mivel 2016-2019. között emiatt nem tudtunk megfelelni a szervezetek elvárásainak, ezért most kezdeményezzük újra az együttműködést a Pilóták érdekében.

 • 2020.02.20. – A Nyikom-Leszálló területe több helyrajzi számra esik, amelynek közepén 069/17 hrsz-on szereplő közút halad keresztül. Ezen kívül, minden illegálisan kitaposott út megszüntetésre került. A terület körbekerítése befejeződött.

 • 2020.03.15. – A Nyikom HTK. benyújtja az SVB felé a starthelytámogatási pályázat anyagát.

 • 2020.03.16. – A leszállóban új tájékoztató tábla került kihelyezésre! Kérjük a helyi szabályokat betartani!

 • 2020.04.17.A Bükki Nemzeti Park munkatársai megvizsgálták és megerősítették, hogy a Pásztói-Mátra területén medvék fordulhatnak elő. A starthelytől légvonalban 1 km-re rögzített felvételek alapján körültekintően, az ajánlások betartásával tartózkodjunk a területen!

 • 2020.04.27. – Tavaszi szemétszedő akciónk alkalmával az új zúzott kavicsos út mentén Hasznostól a Nyikom-Starthelyig 4 nagy zsák szemetet szedtünk össze!

 • 2020.04.30. – Hosszas egyeztetések, e-mailek, telefonok után megszületik az SVB-HFFA-SIRESZ döntése a támogatásról. Így a 2020. évben a starthelyalapba fizető Pilóták legálisan, a terület tulajdonos engedélyével használhatják a Nyikom-Starthely és -Leszálló területét siklórepülés céljából.

 • 2020.06.19. – A leszállót lekaszáltuk! A bálák pár nap múlva elszállításra kerülnek!

 • 2020.07.25. – A starthelyen az É-i rámpa korhadt/beszakadt deszkái elbontásra kerültek. A gyepterület megóvása érdekében megkezdődött a bozótmentesítés.

 • 2020.07.26. – Folytatódott a starthely akadálymentesítése: Bozótirtás, kövek összegyűjtése, üregek feltöltése.

 • 2020.07.31. – Az É-i rámpa felújítása befejeződött, a starthely le lett kaszálva és új, nagy széljelző zsák lett kihelyezve az É-i oldalon.

 • 2020.08.01. – Új széljelző zsák és magasabb pózna lett kihelyezve a D-i oldalon.

 • 2020.08.06. – A starthelyen a régi széljelző tartó elbontásra került. Új tájékoztató táblát helyeztünk ki! Kérjük a helyi szabályokat betartani!

 • 2020.08.07.Továbbra is a medve a főnök! Április óta több helyről is olvashattunk a medvék jelenlétéről a közelben. Petőfibánya, Szilvásvárad, Mátrafüred, Ecseg. Tájékozódjunk hiteles forrásokból!

Hasznos linkek!

Széltérkép

forrás: www.idokep.hu

Széltérkép

forrás: www.metnet.hu

Megközelíthetőség!

Parkoló (47°55’47.1″N 19°44’32.5″E): A térképen jelölt helyig aszfaltozott út vezet, ahol önkormányzati kezelésű, beton gyeprácsos parkoló van kialakítva 6-8 személyautó részére.

Nyikom-leszálló (47°54’54.5″N 19°44’50.0″E): 340-350m AMSL. A területig egyik irányból zúzott kavicsos út, másik irányból földút vezet. Jelenleg a térképen jelölt szürke útvonalon személyautóval, a zöld útvonalon terepjáróval javasolt a leszállót megközelíteni. A terület vadhálóval körbekerített, kérjük csak a járt utat használd! 2020. évben a starthelyalapot befizetett pilótáknak a parkolás a széljelző zsáktól északra, a kerítés mellett engedélyezett.

Nyikom-starthely (47°54’36.3″N 19°45’40.2″E): 610m AMSL. Startolható (D)-DNY-NY-ÉNY-É-(ÉK) irányban. 3 rámpa, két gumiszőnyeg és DNY irányába kialakított füves start várja az idelátogatókat. A leszállótól a starthelyig vezető út 2/3-ig zúzott kavicsos, ami személyautóval járható. A fenti 1/3 része pedig sziklás földút, amit a térképen jelölt útvonalon, gyalogosan vagy terepjáróval javasolt használni.

Légtér: Nincs korlátozás, max. magasság 2900 m.

Repülési tájékoztató!

Starthely állapota (2020.08.07.): Északi és déli oldalon egy-egy új széljelző pózna és zsák kihelyezve, új információs tábla kiépítve, É-i rámpa felújítva, ÉNY-i rámpák és NY, DNY-i gumiszőnyegek startolhatóak. A terület kaszálva van.

DNy-i szélben a lejtőt a starthely felett egy lefutó gerinc felezi meg, ami miatt erősen változik a feláramlás erőssége. A Nyikom csúcstól a Muzsla felé haladva a levegő erősen turbulenssé válik. Kiemelkedés esetén a Gombás-tető, vagy a vár felett érdemes termiket keresni. Itt megfelelő leszálló is található.

Ny, ÉNy-i szélben a magasság növekedésével arányosan egyre hátrébb merészkedhetünk. A Muzslára akkor biztonságos elindulni, ha már a Nyikom csúcsa fölött átlátunk. A Nyikom és a Muzsla-gerinc között, egy nagyobb völgy fut le Pásztó felé, ami erős szél esetén nívószinthez közeledve egyre gyorsabb légáramlást okoz. Sokan szálltak már emiatt fára.

É, ÉK-i  szélben a Nyikom északi oldalát lejtőzve csak kellő magasságból indulhatunk a Muzsla felé. A Muzsláról visszafelé, a szembeszél és a Nyikom rotorja miatt nehéz a lejtőre visszatérni. Az első alkalmasnak látszó leszálló, a négyzet alakú Bika-rét, ami azonban erősen lejt Pásztó irányába. A Muzsla gerinc déli végén emelkedő Nagy-Koncsúr jelenthet ideális esélyt termikelésre. Itt Szurdokpüspöki felé megfelelő leszállókat is találunk. A starthely ÉK-DNy irányban kicsit lejt, így É-i és különösen ÉK-i szél esetén a földön fekvő ernyő a perem szélárnyékában van, segítség nélkül nehez(ebb) felhúzni. ÉK-i szélben tovább nehezíti a startot a starthely előtt a szélirány határszögében (ÉK) lévő, a starthelynél magasabb erdőszéli facsoport okozta szélerősséggel arányos turbulencia.

Esős hidegfront után alacsony a felhőalap, ezért könnyen beszívódhatunk egy sötét felhő gyomrába, amelyből a gerinc mögötti leáramlásban alacsonyan érünk ki. Hidegfront után, amikor a felhők szétoszlanak a szél megerősödik, néha viharossá fokozódik. Ezt sokszor lejtőzés közben vesszük észre. Ha már előre nem haladunk, ne próbáljunk mindenáron visszatérni a gerinc elé. Emelkedjünk, amíg lehet, és hátszélben jobbra tartva Gyöngyöspata irányában találunk leszállót. Sokan repülték meg első távjukat a beerősödő szél miatt, és többen landoltak a gerincen egy fa tetején, mert nem értek vissza a lejtőre. A hegygerinc, Ny – ÉNy – É irányú szélben, 5 km hosszan lejtőzhető.

Nyikom starthely szélirányok

A Nyikom-starthelyen és leszállóban a következő szabályok betartását kérjük az idelátogatóktól:

Nyikom tilos táblák

1. A starthely és leszálló magánterület, amelyet kérünk tiszteletben tartani!

2. Szabadidős sporttevékenység céljából a területeket azok a személyek használhatják, akik megfizették az éves szolgáltatás díját a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub részére.

3. A területeken kizárólag engedélyezett tevékenységet, saját felelősségre, a vonatkozó szabályok betartása mellett szabad végezni!

4. Ne szemeteljen!

5. Kérjük a turistákat, terepautósokat, motorosokat, quadosokat, stb., hogy csak a számukra kijelölt útvonalakon (turista és egyéb erdészeti, önkormányzati) közlekedjenek!

6. A szabályzat visszavonásig érvényes. Aktualitásokat, információkat honlapunkon lehet olvasni. www.nyikom.hu

Éves sportszolgáltatás költsége!

Starthelyalapot fizető pilótáknak (HFFA és SIRESZ)

0,-Ftév/fő
 • 2021. évben

Starthelyalapot nem fizető pilótáknak

10000,-Ftév/fő
 • Átutalásos fizetés díjbekérővel vagy személyesen lehetséges.

A befolyt összegekből fedezzük az egyesület működési-, a meglévő eszközök- és területek karbantartási- és fenntartási költségeit.