Project Description

Robert Gilman meghatározása szerint az ökofalu egy emberléptékű, kiteljesedett település, melyben az emberi aktivitás zavartalanul integrálódik a természet világába, oly módon, hogy az táplálja az emberi fejlődést, és sikeresen folytatódjon a meghatározatlan jövőben.

A világon az első ökofalu az észak-skóciai Findhornban jött létre, az Északi-tenger partján.

Az ökofalu története 1964-ben kezdődött, amikor a findhorni halászfalu mellé, a terméketlen homokdűnék közé egy család költözött lakókocsijával, hogy a városi luxust és az ötcsillagos szállodákat hátrahagyva ezen a természetközeli helyen próbáljanak szerencsét. A kis csapatot hamar magával ragadta a hely egyszerű szépsége. Felismerték a kietlen tájban rejtőző lehetőségeket és elkezdtek növénytermesztéssel foglalkozni. Kitartó talajjavító és komposztálási munkájuknak, és a természet iránt érzett tiszteletüknek hála, rövid időn belül a homokos talajt termő paradicsommá változtatták át, ahol átlagon felüli terméshozamot produkáltak, majd elkezdtek erdősíteni is.

A természettel harmonikus életszemléletük egyre több érdeklődőt vonzott ide, így a  hosszú évtizedek alatt ebből a kis családi kezdeményezésből nőtte ki magát a jelenlegi ökofalu, a Findhorn Alapítvány. A közösség, melynek állandó lakosa 200 főre csökken a fagyos tél idején, és a napfényben zöldülő nyárban 400-500 főre duzzad fel. Ökológiai szempontból az energiaellátáson kívül még a vízgazdálkodásban és a szennyvízkezelésben is jeleskednek. A ‘Living Machine’, azaz az élő gépezet névre keresztelt pálmaházuk hivatott a falu szennyvizét biológia módon megtisztítani. Óriás víztartályokba engedik bele a szennyvizet, amit különböző vízinövények gyökérzetével, baktériumokkal és számos más mikroorganizmussal „szűrnek át” teljesen tiszta vízzé. Számos közösségi foglalkozás van, ami mindenki számára nyitott, a kelta körtáncoktól kezdve, a reggeli kórusokon át, a biodiverzitás fontosságát hangoztató előadásokon keresztül, hosszabb programokig. Ilyen például az ökofalu tervező és fenntarthatósági öt hetes képzés.

Az ökofalvak gombamód szaporodnak a világban mindenütt. Itthon sincs ez másképp, az elmúlt években ez az alternatív életforma egyre népszerűbbé vált. Magyarországon Visnyeszéplakon, Gyűrűfűn, Máriahalmon és Galgafarmon alakultak meg az első kezdeményezések.

Az ökofalvak népszerűségének több oka is van. Sokan például belefáradtak a városi életbe, a néha kilátástalannak tűnő „mókuskerék-munkába”. Vannak, akik besokalltak a gyermekneveléshez nem túl ideális városi környezettől, zajtól és szennyezettségtől. Akadnak olyanok, akik egyszerűen csak természetközeli környezetre vágynak, és olyanok is, akik megunták az élelmiszerbolti termékek választékának és minőségének korlátait, így inkább önmaguk szeretnék előállítani élelmüket. Csöppet sem elhanyagolható tény az is, hogy ezek az életmód-váltók a teljes önfenntartás által a közüzemmentes függetlenséget is kivívják önmaguk és családjuk számára.

Az ökofalvak további vonzereje a közösségi összefogás ígérete: Az ember nem egyedül küzd meg a mindennapi kihívásokkal, hanem együttes erővel, szervezetten tud érvényesülni a hétköznapokban.

Mitől válik fenntarthatóvá egy ökofalu?!

Elsősorban az ökológiai életmódtól. Fontos a saját élelem vegyszermentes előállítása, az ökoépítkezés, az újrahasznosítás rendje, a felszíni és talajvizek felügyelete, szennyvíz kezelése, az integrált megújuló energia rendszerek és az ökológiai helyreállítás elvei

Az oktatás a közvetlen tapasztalatra épül, és minden területen kiteljesíti az emberi lehetőségeket. Megőrzi a kultúrális és egyéb diverzitást. Valamint minden kor- műveltségi, kultúrális és egyéb csoportnak elérhető a tanulás és tanítás.

A kultúrális elevenséget fenntartja az ünneplés, a szertartások, éneklés, tánc, mesemondás, a tanácskozás és az osztozás a közös élményekben.

A közösség kormányzása dialóguson, meghallgatáson, visszajelzéseken alapszik. Tisztázni kell a tagság fogalmát, a különbségek és konfliktusok kezelésének módját. A vezetés a közösségben fenntartja a szociális stabilitást és a dinamizmust.

A kommunikáció különböző szinteken épül ki és működik. A hangúly a konszenzuson van és mindenki együttműködő.

A közösség tagjai szabadon ünnepelhetik a kapcsulatukat az isteni világgal. Spirituális találkozókra van lehetőség külső és belső helyszíneken, alkalom van a szemlélődésre és belső növekedésre.

Elérhető az otthon szülés és eltávozás lehetősége valamint az érintés és szeretet, a természet valamint a szépség gyógyító hatása.

Az ökofalvak népszerűsítése, hozzáférhetővé tétele nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresés miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához.

Az alábbi linkre kattintva látható a Magyarországon működő ökofalvak elhelyezkedése.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?msa=0&ie=UTF8&t=p&source=embed&ll=47.14542282580968%2C19.063842000000022&spn=2.48538%2C2.727701&mid=1uOPFU4wfPMB7QOouq77sbrQpQkg&z=7

Írta: Sándor Anita