Project Description

A Földre – igaz, kivételes szerencsével, de – vendégként érkeztél. Próbálj úgy élni, ahogy egy tisztességes vendéghez illik! Csak annyit használj fel a közösség számára rendelkezésre álló erőforrásokból, amennyire okvetlenül szükséged van! Hogy a mértéket megtudd ítélni, használd a következő website kalkulátorát.

http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index

Életed során rengeteg szemetet fogsz termelni, amit valakinek majd meg kell semmisíteni. Ez nagyon sok pénzbe, fáradságba kerül. Próbálj úgy élni, hogy minél kevesebb hulladékot produkálj. Lehetőleg minél kevésbé csomagolt termékeket vásárolj. A csomagolóanyag vagy komposztálható-lebomló legyen vagy visszaváltható.

Nem muszáj  fáznod, ha hideg van és izzadnod sem a nyári hőségben. De a rosszul szigetlet házból az utcát fűteni, nyáron pedig az üres szobában járatni a légkondit sem okos dolog. Öltözz a hőmérséklethez igazodóan, használj minél energiatakarékosabb fényforrást, spóroljatok napelemek és/vagy napkollektorok beszerzésére.

Nem minden élelmiszer, ami annak néz ki. Gondosan olvasd el a címkék szövegét. A szervezetednek semmi szüksége a töméntelen E-számok által kódolt szörnyűségekre és a felesleges helyettesítő anyagokra. Ha teheted, vásárolj bioélelmiszert.

Semmi szükség a különböző környezetkárosító mosogatószerek, modószerek használatára. A mosóadalékok-tenzidek súlyosan károsítják az élővizeket. Tisztításuk milliárdokba kerül, amit okosabb célokra is fordíthatnánk. Használj szappant, mosódiót, környezetbarát öko-mosószereket és mosogatószereket. Keresd a BDIH, ECOCERT, NATRUE védjegyeket.

Ne a divat és a márkák után rohangálj. Használd az eszed és gondolj bele, hogy a ruha egész nap a testeddel érintkezik. Így minden káros anyag, amit gyártása során felhasználtak, irritálja bőröd. Válassz természetes anyagokat (pamut, len, kender, bambursz) amely légáteresztő, bőrbarát anyag. Természetesen csak akkor, ha vegyszermentes módon állították elő.

Azért az sem mindegy, mit kensz az arcodra, testedre. Ne hagyd magad kábítani a klinikailag tesztel feliratokkal vagy az ilyen volt előtte, ilyen lett utána szélhámossággal. Ezeket a képeket PS-ben könnyű előállítani. Válassz biokozmetikumokat. Ma már a legtöbb bioboltban kaphatók.

A közlekedés korunkban az első számú környezetszennyező. Közlekednünk pedig sajnos muszáj. Nem biztos azonban, hogy mindenhová csak autóval lehet eljutni. Ráadásul a fizikai mozgás jót tesz. Ha mégis autóval közlekdesz válassz utitársat, vagy kéredzkedj be másokhoz utasként.

Az állat nem játék, még akkor sem, ha időnként jókat lehet játszani egy kutyával. Felelősséget kell vállalnod érte, ha már magadhoz vetted. Ez sok esetben akár 15-20 év is  lehet. Gondozd, tápláld helyesen, oltatsd be, ültettess be chipkártya azonosítót. Egyszóval, vedd emberszámba, vigyázz rá.

Írta: Sándor Anita