Project Description

„A Vidrócki híres nyája csörög, morog a Mátrába” A híres betyárról született népdalt bizonyára sok mátrakeresztesi leány dúdolgatta magában, mert Marci nagy szoknyapecér hírében állott. A Zsivány-barlang egykor ideális búvóhely volt a betyár számára, amitől nem messze csobogó, Alsó-vízesés természetes zuhanyzóként szolgált a számára. A mondák szerint szép, derék ember volt, lobogós ujjú inget, bő gatyát viselt, pisztolyokkal, puskákkal bőven felszerelkezve járt.  A hiedelem szerint nem fogta a golyó, kegyetlenül megbüntette ellenségeit és nagylelkűen meghálálta a segítséget. Csak a gazdagtól rabolt, a szegényt nem bántotta.

A túránk első állomása a Lyukas-kő, amelyet az egykori lávaömlésekben keletkezett gázbuborék alakított ki. Ezután következik a betyár egykori lakhelye, ami szintén egy lávahólyag barlang. A túra során megnézzük az Alsó-vízesést és az Erdész-rétet, ahol a betyár a nyáját legeltette. Közben izgalmas történeteket hallhatnak Vidrócki életéről, és a mátrai betyárokról.

A programot családi, baráti társaságok részére a csoport által kiválasztott időpontban a https://www.nyikom.hu/szprog/ oldalon a tematikus túráknál lehet megrendelni. Amennyiben tetszenek a programjaink és értesítést szeretne kapni aktuális eseményeinkről, akkor kövessen minket a Nyikom HTK facebook oldalán.

A túra időpontja: 2020. július 7. (szombat) 10:00

Indulás helyszíne: Mátrakeresztes, Kékesi út 7. (parkoló)

A túra időtartama: 3 óra

A túra hossza: 5 km

Részvételi díj: 1500,- Ft/fő

Jelentkezni lehet: 0630/6575-293 vagy 0632/460-152 vagy info@nyikom.hu